جراحی ترمیم پرده گوش به منظور بازسازی پرده گوش و یا استخوان های کوچک گوش میانی صورت می گیرد. در این تکنیک پزشک با استفاده از یک میکروسکوپ و یا آندوسکوپ، سوراخ بهبود نیافته در پرده گوش را ترمیم می کند. پرده گوش که غشای تمپانیک نیز نامیده می شود، در واکنش با ارتعاش صدا توانایی شنوایی در فرد می گردد. در نتیجه درمان را جدی بگیرید. خوشبختانه دکتر نیلوفر مجدی نسب ، بهترین جراح تهران با ارائه یک مقاله جامع با توضیحات کامل و کاربردی می تواند برای شما عزیزان کمک کننده باشد. در این مقاله به انواع عمل ها، متد و پروسه عمل پرداخته شده است. پس با ما در خواندن مقاله زیر همراه باشید تا دیگر در باب ترمیم پرده گوش خود و یا فرزندتان و مراقبت های بعد آن دچار سردرگمی نشوید.
انواع جراحی ترمیم پرده گوش
گاهی این پروسیجر با توجه به نحوه اسیب، می تواند همراه با تکنیک های اصلاحی مربوط به گوش میانی انجام شود. مواد ذکر شده به شرح موارد زیر هستند:
- اسیکولوپلاستی
در صورتی که سه استخوان ریز گوش میانی به نام استخوانچه ، در اثر عفونت یا ضربه دچار آسیب شده باشند، عمل استخوان سازی انجام می گیرد. این استخوان ها تحت بیهوشی عمومی از طریق پیوند و یا با استفاده از جایگزین های مصنوعی انجام می شوند. - میرنگوپلاستی
اگر سوراخ و یا پارگی در پرده گوش کوچک باشد، پزشک ابتدا سعی در پوشاندن سوراخ با ژل می نماید. این روش در طول 15الی30 دقیقه در مطب پزشک و تنها با بی حسی موضعی انجام می گیرد. - تمپانوپلاستی
اگر سوراخ ها بزرگ باشد و یا فرد دچار عفونت مزمن گوش باشد، در صورت عدم درمان با آنتی بیوتیک ها، تمپانوپلاستی گزینه منتخب متخصص خواهد بود. - جراحی ترمیم پرده گوش با چربی
تمپانوپلاستی چربی یکی دیگر از متد ترمیم گوش سرپایی در مطب می باشد. در این روش با استفاده از مواد بی حسی بخشی از چربی لوبول گوش برداشته و با آن سوراخ پرده گوش پوشانده و در انتها پرده گوش بخیه زده می شود.
چه کسانی ممکن است به تمپانوپلاستی نیاز داشته باشند؟
پزشک برای ترمیم پرده گوش سوراخ شده ای که به خودی خود بهبود نمی یابد، جراحی ترمیم پرده گوش را لازم خواهد دانست. علائم نشان دهنده عدم بهبودی پرده گوش شامل کم شنوایی مداوم و تخلیه جرم از گوش (اتوره) است. در موارد ذکر شده به برخی از موارد اشاره می شود.
- ضربه به سر
- عفونت های مکرر یا شدید در گوش ها
- سابقه جراحی آن ناحیه
- کیست پوستی در گوش (کلستئاتوم)
- قرار دادن چیزی در مجرای گوش، مثل چوب پنبه
- تغییر ناگهانی فشار هوا (ضربه زدن موج به پرده گوش یا آسیب انفجار)
- مشاوره پیش از جراحی
- پزشک برای کسب نتایج مطلوب پیش از جراحی ترمیم پرده گوش در جلسه مشاوره به برخی موارد به شرح زیر می پردازد.
- سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی
- معاینه گوش با استفاده از اتوسکوپ و میکروسکوپ برای دید بهتر به پرده گوش
- تست شنوایی سنجی
- تست تمپانومتری
- سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)، به خصوص اگر بیمار مشکوک به کلستئاتوم باشد
- پرسشنامه ای از تاثیر علائم را بر کیفیت زندگی بیمار
در طی جراحی ترمیم پرده گوش چه اتفاقی می افتد؟
اگر اسیب ها جزئی باشند، پروسه سرپایی و در مطب پزشک با بی حسی موضعی انجام می شود. اما برای اکثر بیماران علی الخصوص کودکان، تمپانوپلاستی در اتاق عمل همراه با بیهوشی عمومی خواهد بود.
پس از اثر بخشی بیهوشی و کاهش سطح هوشیاری بیمار، جراح از طریق مجرای گوش و یا ایجاد برش در پشت و یا جلوی گوش پروسیجر ترمیم را آغاز می کند. این رویه به اندازه و محل سوراخ ، جابجایی و یا آسیب دیدگی استخوانها بستگی دارد. پس از تشخیص محل اسیب با میکروسکوپ یا آندوسکوپ، جراح لبه های سوراخ را با پیوند بافت می بندد. این پیوند از رشد سلول های جدید پشتیبانی و به مرور زمان سبب بسته شدن سوراخ پرده گوش می شود.
مراقبت های پیش از عمل
رعایت نکات مراقبتی پیش از شروع جراحی ترمیم پرده گوش سبب می شود تا در حین این پروسیجر و در دوران نقاهت، بهترین نتیجه را کسب نمایید. پس در رعایت موارد زیر دقت فرمایید.
هرگونه حساسیت به دارو، لاتکس و پاک کننده های پوستی را به متخصص اطلاع دهید.
- از مصرف هرگونه دارو رقیق کننده خون و آسپرین و داروهای گیاهی اجتناب نمایید
- 6 الی 8 ساعت پیش از عمل ناشتا باشید.
- لباس راحت بپوشید.
تکنیک های مختلف تمپانوپلاستی چیست؟
- تمام این تکنیک ها به منظور ترمیم پرده گوش انجام می گردد اما با توجه به نحوه جراحی پزشک، می تواند شامل تکنیک های مختلفی باشد.
- تمپانوپلاستی پشت گوش. متخصص یک برش منحنی در پشت گوش (چین خارجی گوش) ایجاد می نماید
- اندورال. برش بالای کانال گوش ایجاد می کنند.
- ترانس کانال. جراح از طریق کانال گوش به گوش میانی راه می یابد .
عوارض جراحی ترمیم پرده گوش
هر عملی با عوارض هرچند موقتی همراه خواهد بود. برخی از موارد ذکر شده در باب ترمیم پرده گوش به شرح زیر می باشد.
- تهوع و استفراغ در 24 تا 48 ساعت اولیه
- درد خفیف الی متوسط در گوش
- تب خفیف
- ترشحات گوشی شفاف، صورتی و یا خونی ، به ویژه هنگام استفاده از قطره گوش
- سرگیجه و یا عدم تعادل برای چند روز
- کاهش شنوایی برای چند هفته
- اگرچه عوامل ذکر شده فوق طبیعی هستند اما با ادامه دار شدن این موارد و یا داشتن هر کدام از علائم زیر به متخصص معالج خود مراجعه نمایید.
- تب بالا 102 درجه
- گوش درد شدید پس از گذر هفت روز از پروسه ترمیم پرده
- خون ریزی مداوم از گوش
- تورم یا تخلیه بد بو از محل برش
- سرگیجه که بیش از یک هفته طول بکشد
- کاهش توانایی حرکت صورت یا ناتوانی در بستن چشم
- ریکاوری
- پزشک ممکن است موارد زیر را پس از تمپانوپلاستی به انجام برخی نکات و پیشگیری ها توصیه کند. در موارد زیر به برخی از این عوامل می پردازیم.
به مدت دو هفته الی بیشتر از ورزش های شدید و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. - بینی را نمی بایست تا دو هفته باد کرد.
- با دهان باز عطسه کنید.
- هنگام حمام کردن یا شستن موها، مراقبت های لازمه را انجام دهید و تا از خیس شدن گوش ها پرهیز شود.
- چهار الی شش هفته شنا ممنوع.
- ممکن است پس از جراحی ترمیم پرده گوش یک پانسمان بزرگ برای جلوگیری از آسیب به نتایج نهایی برای یک الی دو روز اعمال شود.
- پس از برداشتن پانسمان (طبق طبق دستور پزشک اگر توصیه گردید)، محل برش را با پراکسید هیدروژن تمیز و پماد ضد باکتری بمالید.
- قبل و بعد از تمیز کردن برش دست های خود را بشویید.
- پس از بهبودی برش، به مدت شش تا 12 ماه از کرم ضد آفتاب ، برای محافظت از برش در برابر نور خورشید استفاده کنید.
- برای کنترل درد، اکثر بیماران می توانند از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنند، اما در صورت شدت درد و عدم کنترل با دارو های تجویز شده توسط متخصص، جهت دریافت نسخه جدید با مطب تماس حاصل فرمایید.
از مصرف هرگونه داروی رقیق کننده خون و یا بدون نسخه پزشک خودداری کنید. - ممکن است قطره گوش آنتی بیوتیک برای چند هفته پس از جراحی تجویز شود .
- بهبودی پس از جراحی ترمیم پرده گوش
- از آن جایی که ساختار داخلی گوش بسیار ظریف بوده، التیام پرده گوش پس از عمل تمپانوپلاستی زمان بر خواهد بود. اگرچه درد، تب و ترشح به طور معمول در عرض یک هفته از بین می رود، شنوایی ممکن است برای دو یا سه ماه کاهش یابد تا پرده گوش ترمیم شده به طور کامل بهبود یابد.
سوال های متداول
چه مدت طول می کشد تا پس از عمل بهبودی حاصل شود؟
ممکن است ده روز الی دو هفته زمان ببرد تا شما پس از جراحی ترمیم پرده گوش دچار بهبودی نسبی شوید و بتوانید به فعالیت های عادی و روزمره خود بازگردید.
تست تمپانومتری چیست؟
تمپانومتری آزمایشی برای اندازه گیری حرکت پرده گوش و عملکرد گوش در هنگام هدایت هوای تحت فشار به داخل کانال گوش می باشد. این پروسه معمولا سریع و بدون درد است، مگر پرده گوش و یا گوش میانی ملتهب باشند.
مدت زمان عمل چقدر خواهد بود؟
زمان جراحی ترمیم پرده گوش بستگی به میزان ترمیم دارد. ترمیم سوراخ کوچک پرده گوش ممکن است تنها چند دقیقه به طول انجامد، در حالی که جراحی های پیچیده تر که نیاز به بازسازی استخوانچه ها یا برداشتن استخوان ماستوئید دارند می توانند تا چندین ساعت طول بکشد.
کودکان چه زمانی می توانند بعد از عمل به مدرسه بازگردند؟
در کودکان، در صورتی که خوب غذا بخورند و بخوابند و کنترل خوبی بر روی درد داشته باشند، پس از سه الی پنج روز بازگشت به فعالیت های روزمره و مدرسه در آن ها امکان پذیر خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر با متخصص معالج فرزندتان تماس حاصل فرمایید.
در چه مواردی درمان پارگی پرده گوش با جراحی توصیه نمیشود؟
- دچار اعتیاد به الکل هستند
- دچار آلرژی و حساسیت به داروهای بیهوشی
- آسم و تنگی نفس
- دیابت
- بیماریهای قلبی عروقی مثل فشار خون بالا یا سابقه سکته مغزی
- مشکلات کلیوی
- برخی از شرایط یا بیماریهای مغز و اعصاب مانند تشنج
- چاقی مفرط
- توقف تنفسی انسدادی حین خواب (آپنه حین خواب)