جراحی غدد بزاقی ، پروسه درمانی است که باید توسط دکتر گوش و حلق و بینی انجام شود تا روند درمان به درستی برای بیمار سپری گردد. بسیاری از افرادی که به این مشکل مبتلا هستند با برخی سوالات از قبیل اینکه آیا تنها راه حل برای درمان غدد بزاقی جراحی است؟ انجام دادن این عمل عوارض بدی را به همراه ندارد؟ مواجهند که بهتر است با دقت بالایی ادامه متن را مطالعه کنید که به طور کامل متوجه شوید به چه علت این بیماری پدید می آید و یا حتی بهترین راهکار درمانی آن به طور واقعی و دائم چیست.
به یاد داشته باشید که هر نوع بیماری در بدن انسان می تواند برای هر فرد متفاوت با دیگری باشد در نتیجه اگر شاهد هر نوع نشانه ای از پیدایش این بیماری در خود بودید بهتر است که ابتدا به دکتر نیلوفر مجدی نسب ، بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در تهران مراجعه کنید.
تعریفی از جراحی غدد بزاقی
غده های تشکیل دهنده بزاق دهان از دو نوع ماژور و مینور تشکیل شده است. غده های بزاقی ماژور اعم از غدد پاروتید و همچنین غدد ساب مندیبولار می باشد. در بیشتر افراد تومورهای بزاقی از غده های پاروتید آغاز می شود. در واقعیت غده های موجود در زیر زبان به نسبت غده های بزاقی تحت فک در صورت بیماری می تواند خطرناک تر به شمار بیاید. به صورتی که بیش از 70 درصد از مواردی که غدد زیر زبانی درگیر بیماری می شود از نوع بدخیم بوده اما بروز بیماری در غدد تحت فکی نهایت احتمال ریسک و بدخیمی آن می تواند 40 درصد باشد که جای نگرانی وجود ندارد و شما می توانید با مراجعه به جراح سر و گردن ، به موقع بهترین روش را انتخاب کنید که قادر باشید روند پیشرفت این بیماری متوقف کنید.
غده پاروتید
این غده در قسمت بناگوش بوده و یکی از غده های بزرگ بزاقی به شمار می رود و در صورت بروز هر نوع عارضه ای در آن می توان با جراحی غدد بزاقی آن را درمان کرد. درصد بالایی از توده های تشکیل شده در این بخش خوش خیم به شمار می آیند.
غدد زیر زبان
غدد زیر زبان ریزترین توده در زیر زبان می باشند که در هر دو طرف گردن بوده و در بخش تحتانی زبان واقع شده است. بیشترین آنان خوش خیم هستند و جایی برای نگرانی ندرارد.
جراحی غده بزاقی پاروتید
توده های به وجود آمده در این بخش از رایج ترین آن ها به شمار می آیند و به خودی خود دو نوع را پوشش می دهند که عبارتند از ؛ تومور غدد پاروتید سطحی و لوب عمیق. جراحی غدد بزاقی روندی بسیار حساس و دقیق می باشد که نیازمند تجربه و دانش بالایی خواهد بود تا در روند اعمال تغییرات ، تمامی ماهیچه ها و عصب صورت به طور دقیق و کامل حفاظت شود و توده ها خارج شوند.
در این پروسه جراح برای مشاهده و اطلاع از مکان دقیق در حین عمل از مانیتور استفاده می کند. بعد از آن با به وجود آوردن یک برش کوچک در قسمت جلویی گوش ، به سمت پایین گردن ، می توان راهی برای استخراج توده ها در جراحی غدد بزاقی ایجاد کرد. پس از بیرون آوردن این بافت از غدد بزاقی آن را به بخش آسیب شناسی انتقال می دهند تا از این موضوع که آیا خوش خیم است یا خیر اطلاع حاصل شود. پس از این موضوع و اتمام روند مورد نظر ، جراح قسمت برش خورده را با استفاده از چند بخیه می بندد.
تغییرات صورت بعد از عمل غدد بزاقی
همانطور که در بالا اشاره شد انجام دادن این روند بسیار حساس و مهم می باشد. برای اینکه بعد از اعمال این روند درمانی صورت دچار تغییراتی شود می بایست در روند انتخاب جراح دقت بالایی داشته باشید که با مهارت و تجربه بالا قادر باشد به بهترین شکل ، جراحی غدد بزاقی را به انجام برساند.در غیر اینصورت این احتمال وجود دارد که بعد از اتمام برداشتن توده ها صورت دستخوش تغییرات شود. شاید پس از این عمل شاهد تضعیف عضلات صورت باشید.
در واقع در روند جراحی عضلات را جا به جا می کنند که بتوانن توده به وجود آمده در غدد بزاقی را با استفاده از جراحی بیرون آورده و سپس مجدد بر سر جای خود قرار دهند. اگر متخصص گوش و حلق و بینی در تهران این توانایی را نداشته باشد که عضلات را در جای دقیق و مناسب جا به جا کند ، ممکن است بعد از پروسه جراحی ، شما شاهد ضعیف شدن عضلات صورت باشید. اگر پزشک با تجربه و حاذق را برای انجام این متد انتخاب کنید بی شک هیچ یک از مواردی را که اشاره کرده ایم تجربه نخواهید کرد.
اقدامات قبل از جراحی غده های بزاقی
برای اقدام به این روش درمانی می بایست بیمار کاملا آگاهانه این تصمیم را اتخاذ کند. در نتیجه بهتر است که تمامی اطلاعات مورد نیاز را از طریق یک پزشک مرتبط دریافت کند که از انتخاب خود پشیمان نشود. در نهایت اولین فاکتور برای دریافت یک نتیجه مطلوب انتخاب یک دکتر ماهر و با تجربه است. به یاد داشته باشید که در اولین جلسه معاینه بهتر است که تمامی پرسش های مطرح شده در ذهن خود را بیان کنید که دکتر جراحی غدد بزاق پاسخ های علمی و درستی را به شما انتقال دهد.
برخی موارد هستند که بایستی قبل از عمل کردن به طور یکسان مورد انجام قرار بگیرد. از جمله انجام آزمایش های خواسته شده توسط دکتر مجدی نسب، بهترین پزشک گوش و حلق وبینی تهران که برای اطلاع از وضعیت جسمانی بیمار تجویز می شود. در افرادی که سابقه استعمال هر نوع ماده حاوی نیکوتین را دارند بهتر است که نهایت یک الی دو هفته قبل از رفتن به اتاق عمل برای برداشتن توده های غدد بزاقی این ماده را ترک کنند. وجود هر نوع دخانیات و نیکوتین در خون می تواند روند درمان و بهبودی را به تاخیر بیاندازد.
استفاده از هر نوع داروی رقیق کننده خون را باید تا 14روز قبل کنار گذاشت. در این صورت می تواند مانعی برای بروز خونریزی های بدون دلیل به حساب آید. در افرادی که کاندید انجام جراحی غدد بزاقی هستند بهتر است که روز قبل از فرآیند مورد نظر ، استحمام کرده باشند. روز عمل به یاد داشته باشید که پوست صورت بایستی تمیز و عاری از هر نوع آلودگی باشد.
عوارض بعد از جراحی غدد بزاقی
همگی ما می دانیم انجام دادن بسیاری از روش های درمانی و زیبایی بر روی بدن دارای عارضه های احتمالی و یا حتی اجتناب ناپذیر هستند. این اتفاق به راحتی برای افرادی که عمل غدد بزاقی را انجام داده اند نیز رخ خواهد داد. اما بسته به این که عمل پیش رو را چه کسی انجام می دهد می تواند نتایج را از یکدیگر متفاوت کند. در نتیجه مجددا میزان اهمیت انتخاب جراح با تجربه و کار بلد مشخص می شود. تبحر دستان یک پزشک چه مقدار می تواند بر نتیجه فرایند پیش رو اثرگذاری داشته باشد. در ادامه برخی از مواردی که ممکن است بعد از جراحی غدد بزاقی رخ دهد معرفی شده اند که عبارتند از:
- صدمه دیدن عضلات صورت
- بی حس شدن ناحیه تحت درمان
- احساس درد و ناراحتی در زمان جویدن
- عفونت
- خونریزی
- دیدن جای زخم و اسکار
- التهاب و تورم مجاری تنفسی
مراقبت های بعد از جراحی غدد بزاقی
جراحی غدد بزاقی مانند هر جراحی دیگری نیاز به مراقبت های پس از عمل دارد. این مراقبت ها کمک می کنند تا روند بهبودی سریع تر پیش رود و عوارض ناشی از عمل به حداقل برسد. در ادامه به برخی از مهم ترین مراقبت های بعد از جراحی غدد بزاقی اشاره می شود.
در روزهای ابتدایی جراحی ، باید بخیه ها با آب و صابون به خوبی شسته شوند. این کار کمک می کند تا محل جراحی دچار عفونت نشود. توصیه می شود برای ضد عفونی کردن ناحیه جراحی شده از الکل و پراکسید هیدروکسی استفاده نکنید. زیرا این کار می تواند روند بهبودی را کندتر کند.
اگر بعد از عمل غدد بزاقی ، احساس خستگی کردید باید بدانید که امری طبیعی بوده و بعد از عمل بدن نیاز به استراحت دارد و از این رو لازم است به زبان بدن خود گوش دهید. احساس حالت تهوع و بی حسی در اندام ها، ناشی از اثرات بیهوشی در عمل می باشد. امری نگران کننده نیست و خیلی زود برطرف می شود.
زخم شدن به عنوان یک عارضه
زخم شدن محل جراحی به همراه تورم و کبودی از عارضه های جراحی غدد بزاقی می باشد. باید دقت کرد که برای بهبودی آن، لازم است مراقبت های مناسب در راستای آن صورت گیرد. از این رو تا هفته سوم، مشاهده این زخم ها طبیعی بوده و بعد از این زمان، می توان برای بهبودی سریع تر، زخم ها را به آرامی ماساژ داد.
لازم است داروهای تجویزی و توصیه های پزشک، به درستی و طبق دستورالعمل پیش رود تا مشکلی بعد از جراحی برای شما به وجود نیاید.
تا 2 هفته بعد از عمل غدد، باید از استعمال سیگار و سایر دخانیات خودداری کنید. همچنین مصرف الکل در این زمان منع شده است.
تا 2 هفته بعد از این جراحی، نباید اجسام سنگین بلند کنید یا خم شوید. همچنین اجازه سفرهای هوایی را ندارید. زیرا این کارها می تواند به محل جراحی فشار وارد کند. بنابراین برای انجام هر یک از کارهای زیر، لازم است با پزشک خود مشورت کنید.
باید از خوردن غذاهای تند و ترش، بعد از جراحی غدد بزاقی پرهیز کنید.
هزینه جراحی غدد بزاقی به چه صورت است ؟
به یاد داشته باشید که برای دریافت اطلاعات دقیق از رنج نهایی هزینه عمل غدد بزاقی می بایست به دکتر نیلوفر مجدی نسب ، بهترین دکتر گوش و حلق و بینی تهران مراجعه کنید. بعد از آن بسته به این که وضعیت بیماری در چه شرایطی است ممکن است که هزینه نهایی برای شما متفاوت باشد.